IMG 6248

Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku 28. aprila bio je mjesto održavanja svečane promocije diplomanata, magistranata i doktoranata. Tom prilikom diplome je primilo 150 studenata, bachelora iz oblasti općeg menadžmenta, poslovne ekonomije, menadžmenta u bankarstvu i osiguranju, poslovne psihologije, menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu, kao i poslovne informatike, 40 magistara iz posljednje tri generacije i pet doktora nauka.

Rektor Univerziteta u Travniku, prof. dr. Rasim Dacić na početku svečanosti čestitao je diplomantima, magistrantima i doktorantima na postignutom uspjehu i napomenuo da su njihove diplome prepoznatljive u svijetu. Rektor je istakao važnost visokog obrazovanja za Bosnu i Hercegovinu. „Još uvijek je samo pet posto stanovništva u BiH sa visokom stručnom spremom tako da ne postoji hiperprodukcija. Obrazovanje je potreba, a ne kako što neki smatraju da je to obaveza“, ističe Dacić.

Slika006

 

Prisutnima se obratio i dekan Fakulteta, vanredni profesor dr. Namik Čolaković koji je uputio svoje čestitke svršenim studentima i istakao da Univerzitet u Travniku već sljedeće godine ulazi u proces institucionalne reakreditacije i akreditacije studijskih programa.

Slika007

 

Slika004

 

Nagradu dekana za studenta generacije Drugog ciklusa studija primila je studentica Azra Bisić, dok je nagrada za studenta generacije Prvog ciklusa studija uručena studentici Amili Rahman. Uručena je i nagrada za studenta generacije Trećeg ciklusa studija koja je dodijeljena doktoru nauka Esadu Nadžaku. Pored toga, rektor je svečano uručio zahvalnice prof. dr. Namiku Čolakoviću i prof. dr. Zećiru Hadžiahmetoviću za izuzetan doprinos u razvoju Fakulteta i afirmaciji ugleda Fakulteta u našoj zemlji i regionu, profesorima koji su od samoga početka svojim radom i savjetima umnogome doprinijeli ispunjenju misije i vizije Fakulteta.

Slika010

 

Slika009

Slika011

 

Slika008

Diplome koje su uručene su usklađene sa postojećom zakonskom regulativom iz oblasti visokog obrazovanja, te je studentima na taj način obezbijeđena potrebna prepoznatljivost i prohodnost u evropskom akademskom prostoru.

 

Slika001 1

Slika002

 

Ceremonija je završena tradicionalnim bacanjem kapa u zrak, fotografisanjem i prigodnim koktelom.

58917011 10218709052068284 5360709983929368576 n

 

Fotografije - promocija diplomanata, magistranata i doktoranata 2019.

U amfiteatru Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju je 27. aprila 2019. godine održano gostujuće predavanje na temu „Aktuelni problemi ekonomskog razvoja BiH i Srbije“, koje je bilo namijenjeno studentima svih usmjerenja, s obzirom na aktuelnost navedene problematike. Gostujuće predavanje je održao prof. dr. Hasan Hanić, akademik, profesor emeritus i osnivač Beogradske bankarske akademije Univerziteta Union u Beogradu.

 

Slika001 

 

Na početku predavanja, prof. dr. Hasan Hanić je prisutnima pojasnio zašto se koristi bruto domaći proizvod kao osnovni pokazatelj veličine i snage jedne nacionalne ekonomije, te je izvršio komparaciju bruto domaćeg proizvoda per capita za BiH i Srbiju. Napomenuo je važnost političkih reformi (koje su u Srbiji izvršene), a kojima se, između ostalog, smanjenjem plaća zaposlenim u javnom sektoru smanjila ukupna zaduženost Srbije. Profesor Hanić je također komparirao pokazatelje nezaposlenosti i inflacije za obje države te je istaknuo važnost direktnih stranih investicija, povećanja neto efekata u razlici izvoza i uvoza i važnost uloge deviznog kursa u vanjskoj trgovini.

 

Slika004

 Slika003

 

Na kraju predavanja je upriličena diskusija u kojoj su učestvovali svi studenti i profesori Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju.

 

Slika005

U subotu, 08.12.2018. godine je u amfiteatru Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju održano gostujuće predavanje ambasadorice Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Nj.E. gđe Amelie Achmad Yani. 

IMG 1912

Tom prilikom, goste iz Ambasade Republike Indonezije su ugostili su prof. dr. Rasim Dacić, rektor Univerziteta u Travniku i prof. dr. Namik Čolaković, dekan Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju koji su ih upoznali sa radom našeg Univerziteta, studijskim programinma, međunarodom saradnjom i internalizacijom Univerziteta u Travniku.

DSC09663 DSC09653

Njena ekselencija, gospođa Amelia Achmad Yani je zainteresovanim studenatima i profesorima odražala predavanje na temu " Nagli razvoj infrastrukture u Indoneziji za podršku u ekonomskom rastu, turizmu i kulturi / Indonesia's rapid Infrastructure Development to support Economic Growth, Tourism and Culture". Pred punim amfiteatrom ambasadorica je kroz izvrsnu prezentaciju punu činjenica i ilustrativnih primjera iz historijskog i savremenog razvoja Indonezije podijelila sa studentima iskustvo razvoja infrastukture u Indoneziji i njen uticaj na ekonomski rast, turizam i kulturu.

DSC09710Untitled2

 

Studenti su nakon predavanja iskoristili mogućnost da tematiku prodube kroz veliki broj pitanja i diskusiju, koji su dokaz su da je predavanje bilo veoma zanimljivo i korisno studentima.

UntitledDSC09643 1

Gosti iz Ambasade Republike Indonezije su obišli zgradu Fakulteta, zajedno sa domaćinima i razgovarali o daljoj saradnji na polju obrazovanja i nauke. 

IMG 1887DSC09673

 

 

76764 2018

 

Na konferenciji ‘’Pouzdanost 2018’’ koja je održana 28. novembra u sarajevskom hotelu Hills, uručena su priznanja i certifikati bonitetne pouzdanosti za ostvarene rezultate koje su sebi osigurale kompanije u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnja kampanja i dodjela priznanja bonitetnim kompanijama realizira se u saradnji LRC-a i Poslovnih novina koji izdaju certifikate bonitetne pouzdanosti privrednim subjektima na osnovu stručne analize finansijskih izvještaja i ostalih ekonomskih parametara za koje je moguće procijeniti visok stepen vjerovatnoće da se radi o finansijski pouzdanom partneru.

Treba napomenuti da je proglašenje bonitetno pouzdanih kompanija zasnovano isključivo na rezultatima analize pokazatelja poslovanja koji su uokvireni u međunarodno priznate standarde i kriterije. Od 32.292 bh. kompanija, njih 14 posto (4.511), ispunilo je kriterije bonitetno pouzdanih, što čini jedan posto više nego prethodne godine, dok kontinuitet bonitetne pouzdanosti u posljednje tri finansijske godine ima čak 1.720 kompanija.

Pouzdanost u modernom poslovanju ima veliko značenje, a promocija pouzdanih kompanija predstavlja obavezu, prestiž i čast. Stoga je ova kategorija izuzetno važna u poslovnom svijetu, jer biti pouzdan poslovni partner znači biti profesionalan, kvalitetan, stručan i sa visokim ljudskim i profesionalnim vrijednostima.

Univerzitetu u Travniku dodijeljen je certifikat za 2018. godinu, koji potvrđuje da su finansijsko stanje i opće poslovanje Univerziteta u Travniku na visokom nivou te da se nalazi na samom vrhu najpouzdanijih kompanija u BiH.

47281663 754013981663763 7753969776778543104 n  RASIMRASIM2

47307605 754013764997118 4154097741695287296 n 47575688 754013321663829 10545613590495232 n

Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku priredio je svečani prijem brucoša za akademsku 2018/2019. godinu. Ovom prilikom prof. dr. Rasim Dacić, rektor Univerziteta u Travniku, poželio je uspješan početak nastave brucošima, te istakao da je Univerzitet u Travniku akreditovan. „Nastojimo postići evropske standarde u oblasti visokog obrazovanja zbog čega su naše diplome priznate u BiH i inostranstvu. Neki od njih su: kvalitet nastavnih programa, savremeno opremljen prostor, veliki broj nastavnika u radnom odnosu, učešće stranih predavača i stučnjaka iz prakse u nastavnom procesu, rad u manjim grupama, mogućnost sticanja praktičnih znanja kroz saradnju sa velikim brojem privrednih i društvenih organizacija, saradnja sa visokoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu, administracija u službi studenata, a sve prema zahtjevima Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete BiH. Cilj je da se naši studeti u toku studija osposobe za kreativno i efikasno uključivanje u društvene i privredne tokove savremenog svijeta. Želja nam je da u vama, mladim ljudima, prepoznamo i podstaknemo ambiciju i intelektualnu radoznalost. Iskreno se nadamo da ćete nakon završenih studija dobiti priliku da stečena znanja uspješno primijenite u poslovnoj praksi “, istakao je rektor Dacić.

 Slika 11

Studentima su na raspolaganju najsavremeniji uslovi studiranja u objektu koji se nalazi na putnoj relaciji Sarajevo-Kiseljak, udaljenom 20-tak km od centra Sarajeva, kao i u novoizgrađenom objektu u Tuzlanskom kantonu. Izgrađeni su u skladu sa najvišim evropskim standardima i sadrže veliki broj učionica, amfiteatara, nastavničkih kabineta, računarski centar, veliki bibibliotečki fond, čitaonice, studentske restorane i brojne druge sadržaje.

 Slika 001

Studentima se prilikom svečanog prijema obratio i prof.dr. Namik Čolaković, dekan Fakultetta za menadžment i poslovnu ekonomiju, koji je čestitao na opredjeljenu za studije na Univerzitetu u Travniku i poželio uspješan početak studiranja naglašavajući važnost ulaganja u obrazovanje i pronalaženje adekvatnog zanimanja. „Ove godine se navršava 11 godina postojanja i rada Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju. Od osnivanja do danas, konstantno radimo na unapređenju fizičkih i ljudskih resursa i kvalitete nastavnih planova i programa. Od akademske 2016/2017. godine, Fakultet organizuje i dislociranu nastavu u novoizgrađenom objektu u Tuzlanskom kantonu.¨-istakao je dekan Čolaković.

 

Slika 8

 

Studentima se obratila Aida Zolota, MA, viši asistent na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju, koja je studente informisala sa osnovnim principima bolonjskog procesa i uputila pravila studiranja, način prijave ispita te je naglasila koje su njihove osnovne obaveze. Mr. Zolota je rekla kako je obrazovanje dvostrani proces, u kojem se nalaze studenti sa jedne strane, a profesori i asistenti sa druge, te samo uz njihov zajednički trud i rad moguće ostvariti rezultate.

 

Slika 6

 

Studenti su imali priliku da se upoznaju sa novim prostorom, nastavnicima i saradnicima sa kojima će se sretati tokom studija i administartivnim osobljem. Predstavljena je i organizacija studija na Fakultetu, plan i program po kojem će studirati, materijalno-tehnički uslovi neophodni za realizaciju nastavnih planova te druge korisne informacije.

 

Slika 13

Kontakt Info

homeAdresa: Azapovići 439. općina Kiseljak, Bosna i Hercegovina (magistralni put Sarajevo - Kiseljak)

telTelefon: +387 (0)30 878 045

faxFax: +387 (0)30 878 046

emailEmail: studentska@fmpe.edu.ba

 

bologna1

Žiro račun

Žiro računi Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju:

UniCredit Bank - 338 670 221 885 9702
Raiffeisen bank (samo za studente Poslovne psihologije) - 161 055 002 542 0046

Za uplate iz inostranstva:

Broj računa: 200 162 840 00
SWIFT: UNCRBA22
IBAN: BA39 338 670 221 885 9702

Go to top