prof zijo

                                           

S tugom i osjećajem iskrene žalosti primili smo vijest o odlasku našeg dragog profesora, kolege i prijatelja. Profesor dr. Zijo Veledar, vanredni profesor Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju u penziji, preminuo je u ponedjeljak, 13. aprila u 65. godini. Profesor Veledar je bio u radnom odnosu na Fakultetu  kao univerzitetski nastavnik od 2012-2018. godine, te je vršio funkciju dekana od 2014-2016 godine. Njegov rad u nastavi, struci i nauci pamtiće generacije studenata i kolege profesori. Ostat će nam u sjećanju kao omiljen nastavnik mnogih generacija studenata.

Porodici Veledar i svima koji su voljeli i poštovali profesora, upućujemo izraze dubokog saučešća.

Studenti, akademsko osoblje i zaposlenici Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju

U utorak, 01.10.2019. godine, upriličen je svečani prijem brucoša Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku.

Tom prilikom, prof. dr Namik Čolaković, dekan Fakulteta, čestitao je brucošima početak važnog životnog poglavlja u kojem stiču znanja i vještine koje će u budućnosti primijeniti u praksi. Istakao je da je misija Fakulteta je da pripremi univerzitetski kvalifikovane ekonomiste, menadžere i poslovne informatičare za buduću karijeru tokom koje će biti sposobni da kao lideri u organizacijama daju značajan i trajan doprinos razvoju savremenog društva. Koncepcija i način realizacije studijskih programa usmjereni su na što efektivnije usvajanje teorijskih, kao i praktičnih znanja i vještina. ¨Nastojimo postići evropske standarde u oblasti visokog obrazovanja zbog čega su naše diplome priznate u BiH i inostranstvu. Ispred cijele akademske zajednice i u svoje ime još jednom vam čestitam, i kao intelektualnoj eliti želim vam da napravite zaokret i svojim znanjem doprinesete stvaranju modernog, evropskog društva. Iskreno se nadamo da ćete nakon završenih studija dobiti šansu da stečena znanja uspješno primijenite u poslovnoj praksi¨, istakao je dekan.

 

Uspješan početak akademske 2019/2020. godine i upis na odsjeke ovog Fakuleta studentima su poželjeli i ostali uposleni nastavnici, naglašavajući važnost ulaganja u obrazovanje i pronalaženje adekvatnog zanimanja.

IMG 2570

Studenti su imali priliku da se upoznaju sa nastavnicima i saradnicima s kojima će se susretati tokom studiranja te sa prostorom koji je urađen u skladu sa najvišim evropskim standardima i koji sadrži veliki broj učionica, amfiteatara, nastavničkih kabineta, računarski centar, veliki bibibliotečki fond, čitaonice, studentske restorane i brojne druge sadržaje. Predstavljena je i organizacija studija na Fakultetu, nastavni plan i program, materijalno-tehnički uslovi neophodni za realizaciju nastavnih planova te druge korisne informacije.

IMG 2561

Ceremonija je završena svečanom dodjelom indeksa studentima prve godine, kojom su brucoši na simboličan način napravili prvi korak ka stjecanju diplome menadžera i ekonomista.

 42531597 2181940428528097 4295467741294362624 n

 

 

 

 

 

Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku 28. aprila bio je mjesto održavanja svečane promocije diplomanata, magistranata i doktoranata. Tom prilikom diplome je primilo 150 studenata, bachelora iz oblasti općeg menadžmenta, poslovne ekonomije, menadžmenta u bankarstvu i osiguranju, poslovne psihologije, menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu, kao i poslovne informatike, 40 magistara iz posljednje tri generacije i pet doktora nauka.

Rektor Univerziteta u Travniku, prof. dr. Rasim Dacić na početku svečanosti čestitao je diplomantima, magistrantima i doktorantima na postignutom uspjehu i napomenuo da su njihove diplome prepoznatljive u svijetu. Rektor je istakao važnost visokog obrazovanja za Bosnu i Hercegovinu. „Još uvijek je samo pet posto stanovništva u BiH sa visokom stručnom spremom tako da ne postoji hiperprodukcija. Obrazovanje je potreba, a ne kako što neki smatraju da je to obaveza“, ističe Dacić.

Slika006

 

Prisutnima se obratio i dekan Fakulteta, vanredni profesor dr. Namik Čolaković koji je uputio svoje čestitke svršenim studentima i istakao da Univerzitet u Travniku već sljedeće godine ulazi u proces institucionalne reakreditacije i akreditacije studijskih programa.

Slika007

 

Slika004

 

Nagradu dekana za studenta generacije Drugog ciklusa studija primila je studentica Azra Bisić, dok je nagrada za studenta generacije Prvog ciklusa studija uručena studentici Amili Rahman. Uručena je i nagrada za studenta generacije Trećeg ciklusa studija koja je dodijeljena doktoru nauka Esadu Nadžaku. Pored toga, rektor je svečano uručio zahvalnice prof. dr. Namiku Čolakoviću i prof. dr. Zećiru Hadžiahmetoviću za izuzetan doprinos u razvoju Fakulteta i afirmaciji ugleda Fakulteta u našoj zemlji i regionu, profesorima koji su od samoga početka svojim radom i savjetima umnogome doprinijeli ispunjenju misije i vizije Fakulteta.

Slika010

 

Slika009

Slika011

 

Slika008

Diplome koje su uručene su usklađene sa postojećom zakonskom regulativom iz oblasti visokog obrazovanja, te je studentima na taj način obezbijeđena potrebna prepoznatljivost i prohodnost u evropskom akademskom prostoru.

 

Slika001 1

Slika002

 

Ceremonija je završena tradicionalnim bacanjem kapa u zrak, fotografisanjem i prigodnim koktelom.

58917011 10218709052068284 5360709983929368576 n

 

Fotografije - promocija diplomanata, magistranata i doktoranata 2019.

U amfiteatru Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju je 27. aprila 2019. godine održano gostujuće predavanje na temu „Aktuelni problemi ekonomskog razvoja BiH i Srbije“, koje je bilo namijenjeno studentima svih usmjerenja, s obzirom na aktuelnost navedene problematike. Gostujuće predavanje je održao prof. dr. Hasan Hanić, akademik, profesor emeritus i osnivač Beogradske bankarske akademije Univerziteta Union u Beogradu.

Na početku predavanja, prof. dr. Hasan Hanić je prisutnima pojasnio zašto se koristi bruto domaći proizvod kao osnovni pokazatelj veličine i snage jedne nacionalne ekonomije, te je izvršio komparaciju bruto domaćeg proizvoda per capita za BiH i Srbiju. Napomenuo je važnost političkih reformi (koje su u Srbiji izvršene), a kojima se, između ostalog, smanjenjem plaća zaposlenim u javnom sektoru smanjila ukupna zaduženost Srbije. Profesor Hanić je također komparirao pokazatelje nezaposlenosti i inflacije za obje države te je istaknuo važnost direktnih stranih investicija, povećanja neto efekata u razlici izvoza i uvoza i važnost uloge deviznog kursa u vanjskoj trgovini.

 

Slika004

 Slika003

 

Na kraju predavanja je upriličena diskusija u kojoj su učestvovali svi studenti i profesori Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju.

 

Slika005

U subotu, 08.12.2018. godine je u amfiteatru Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju održano gostujuće predavanje ambasadorice Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Nj.E. gđe Amelie Achmad Yani. 

IMG 1912

Tom prilikom, goste iz Ambasade Republike Indonezije su ugostili su prof. dr. Rasim Dacić, rektor Univerziteta u Travniku i prof. dr. Namik Čolaković, dekan Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju koji su ih upoznali sa radom našeg Univerziteta, studijskim programinma, međunarodom saradnjom i internalizacijom Univerziteta u Travniku.

DSC09663 DSC09653

Njena ekselencija, gospođa Amelia Achmad Yani je zainteresovanim studenatima i profesorima odražala predavanje na temu " Nagli razvoj infrastrukture u Indoneziji za podršku u ekonomskom rastu, turizmu i kulturi / Indonesia's rapid Infrastructure Development to support Economic Growth, Tourism and Culture". Pred punim amfiteatrom ambasadorica je kroz izvrsnu prezentaciju punu činjenica i ilustrativnih primjera iz historijskog i savremenog razvoja Indonezije podijelila sa studentima iskustvo razvoja infrastukture u Indoneziji i njen uticaj na ekonomski rast, turizam i kulturu.

DSC09710Untitled2

 

Studenti su nakon predavanja iskoristili mogućnost da tematiku prodube kroz veliki broj pitanja i diskusiju, koji su dokaz su da je predavanje bilo veoma zanimljivo i korisno studentima.

UntitledDSC09643 1

Gosti iz Ambasade Republike Indonezije su obišli zgradu Fakulteta, zajedno sa domaćinima i razgovarali o daljoj saradnji na polju obrazovanja i nauke. 

IMG 1887DSC09673