Opće informacije za studente
Opće informacije o zemlji i gradu

U prvim stoljećima nove ere, Bosna je bila dio Rimskog Carstva. Nakon pada carstva, Bosnu su svojatali Bizant i zapadni nasljednici Rima. Slaveni su se naselili u 7. stoljeću, a Srbija i Hrvatska vladale su nad dijelovima Bosne u 9. stoljeću. Uz izuzetak današnjeg istoka Hercegovine i Humina većinom 10. i 11. stoljeća Bosnom vlada hrvatsko kraljevstvo.

Bosna je ostala nezavisna do 1463. godine, kada ju, bar njen veći dio, osvajaju Turci. 25. oktobra 1478. posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača-Kotromanić umrla je u Rimu.

Tokom turske vlasti, mnogi su Bošnjani (stanovnici Bosne) prešli na islam. Uzroci tom procesu su višestruki, no bitno se ne razlikuju od islamizacije susjednih zemalja, od Hrvatske do Bugarske. Turci su vladali Bosnom do 1878. godine, kad je postala protektorat Austro-Ugarske. Međutim, slavenski pokreti u susjednim državama radili su na ujedinjenju južnih Slavena.

BiH je proglasila suverenost u oktobru 1991. godine, a zatim je uslijedio referendum za izdvajanje iz Jugoslavije (februar 1992.). Na referendumu se većina stanovništva odlučila za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Bosanski Srbi nisu izašli na referendum i uz potporu susjedne Srbije pokrenuli rat u Bosni i Hercegovini 1990-ih radi podjele po etničkom načelu. Uskoro se rat rasplamsao između sva tri naroda. U martu 1994. godine Bošnjaci i Hrvati sklopili su sporazum o osnivanju bošnjačko-hrvatske Federacije Bosne i Hercegovine i konfederacije sa Republikom Hrvatskom. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. sve su zaraćene strane potpisale mirovni sporazum, čime je završio trogodišnji rat (konačni je sporazum potpisan u Parizu 14. decembra 1995.). Daytonski je sporazum podijelio BiH na dva dijela – Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

 

Lokacija Jugoistočna Europa, graniči sa Jadranskim morem, Hrvatskom i SiCG. Granice na zemlji: 1.459 km; obala: 20 km. Geografske koordinate: 44 00 N, 18 00 E
Geografska površina 51.129 km
Klima Topla ljeta i hladne zime; područja visoke elevacije imaju kratka prohladna ljeta i duge, oštre zime; blage, kišovite zime duž obale.
Struktura stanovništva po nacionalnosti Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Bosni i Hercegovini je živjelo 4,4 miliona stanovnika, od kojih su 43,7 % bili Bošnjaci, 31 % Srbi, 17,3 % Hrvati i 7,6 % ostali narodi.
Jezici Bosanski, Hrvatski, Srpski
Tip vladavine Državno ustrojstvo definirano Međunarodnim sporazumom iz Daytona 1995.godine
Administrativno uređenje Dva entiteta – Federacija BiH, Republika Srpska, oblast pod internacionalnom supervizijom – Brčko Distrikt
Glavni grad Sarajevo
Glavni aerodromi Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar
Valuta Konvertibilna marka (KM)
Šifra valute BAM
Kurs valute u odnosu na euro 1 € = 1,95583 KM

 

Kiseljak je grad u Srednjobosanskom kantonu, 35 km zapadno do Sarajeva. Prosječna nadmorska visina je 475 m. Teritorija na kojem je naselje razvijeno, dio je kiseljačke kotline koja se proteže od Paleške ćuprije na jugu, do Gromiljaka na sjeveru, a koju okružuju Jasikovica, Graščica, Berberuša i druga brda s nadmorskom visinom od 700 m do 1.250 m. Kroz Kiseljak protječe rijeka Lepenica, koja u naselju prima pritoke Kreševčicu i Rotiljski potok, te se na sjeveroistočnoj periferiji naselja ulijeva u rijeku Fojnicu. Po popisu iz 1991. godine, općina Kiseljak imala je 24.164 stanovnika, od toga u gradu Kiseljaku 3.412.
Prije gotovo pet i po vijekova sultan Mehmed el Fatih osvojio je Bosnu. Da će pokoreni kršćanski narod moći nastaviti ispovijedati svoju vjeru, odlučio je na Milodražu, lokalitetu izmedu Kiseljaka i Fojnice, nakon što je s obližnjeg brda Kaštela pred njega sišao fra Anđeo Zvizdović i isposlovao čuvenu Ahdnamu, carski ferman o slobodi ispovijedanja katoličke vjere, koji se danas čuva u muzeju Franjevačkog samostana u Fojnici.

Današnji Kiseljak je relativno mlado naselje, koje se razvilo zahvaljujući mnogim izvorištima mineralne vode (kiseljaka) duž cijele kotline, a koji uvjetuju razvoj mjesta kao turističkog i banjskog centra. Nakon austrougarske okupacije, Kiseljak se jače razvija kao banjsko mjesto, te središte trgovine i obrta. Neposredno iza Drugog svjetskog rata nastupila je stagnacija u razvoju, da bi, tridesetih godina, Kiseljak kao banjsko mjesto ponovo oživio. Poslije Drugog svjetskog rata Kiseljak izrasta u uređeniju varošicu i postaje središte jedne relativno velike regije. Kiseljak je jedan od rijetkih gradova Srednjobosanskog kantona koji se može pohvaliti tradicijom koju je sačuvao do danas. Jedan od primjera su poznate kiseljačke pogačice po kojima je Kiseljak pored mineralne vode jednako prepoznatljiv. Kiseljak se poslije ratova brzo privredno razvijao. Tako su prije sukoba u BiH-a na području općine postojala slijedeća državna proizvodna preduzeća: tvornica konfekcije Globus, tvornica mineralne vode Sarajevski kiseljak, tvornica Zrak-auto-elektro oprema, preduzeće za proizvodnju svih elektromehaničkih prekidača u automobilskoj industriji, tvornica Tehnoplin i druge.

 

Troškovi života

Prosječni mjesečni iznos koji pokriva troškove života studenta na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju u Travniku kreće se između 500 – 600 KM.

Smještaj: 100 – 150 KM
Hrana: 200 – 250 KM
Dnevne novine: 30 KM
Potrošačka korpa u BiH za četveročlanu porodicu iznosi: septem 2010.?

Cijene osnovnih životnih namirnica:
Hljeb (1/2 kg) – 1,20 KM
Mlijeko (1 l) – 1,70 KM
Sir (1 kg) – 10 KM
Meso (1 kg) – 10 KM
Paradajz (1 kg) – 2 KM
Jabuka (1 kg) – 3 KM

Tokom studiranja smještaj je moguć u isključivo u privatnom smještaju jer u Kiseljaku ne postoje studentski domovi.

 Praktične informacije

Praktične informacije o gradu Kiseljaku, te dešavanjima u gradu, mogu se naći na sljedećim web stranicama:

  • www.opcina-kiseljak.org/
  • www.sbk-ksb.gov.ba
  • http://www.fojnica.ba
  • http://bs.wikipedia.org/wiki/Kiseljak
  • www.kultura-kiseljak.ba,
  • www.kiseljak-online.com

Na slici ispod je prikazana lokacija novog objekta Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju koji je smješten na putu između Sarajeva i Kiseljaka. Udaljen je svega 10 km od Ilidže i 5 km od Kiseljaka.