Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju, katedra Poslovna psihologija, 04.12.2021. godine, organizovala je okrugli stol na temu “Mentalno zdravlje u doba pandemije COVID 19” .

1

Corona kao globalni problem je ugrozila svakodnevno funkcionisanje pojedinca i društva. Posebne refleksije corone su na mentalno zdravlje. Želeći da u okviru naših kompetencija pomognemo pojedincu i društvu, našli smo shodnim da organizujemo okrugli stol na temu „Mentalno zdravlje u doba pandemije COVID 19“.

2

Uticaj pandemije na mentalno zdravlje je već evidentan, ljudi pate od anksioznosti i depresije.

Razlog su ograničenja, socijalna distanca među ljudima i sve mjere koje su bile ili jesu na snazi.

Zabrinutost se javlja zbog straha za zdravlje, finansijskih problema, skrbi za bolesne članove porodice i drugih. To su normalne reakcije na neizvjesnost.

“Broj zaraženih raste pa nakon toga opada, epidemiološka situacija je svakim danom sve bolja, pa za nekoliko dana - naglo pogoršanje. Zatvaranje škola s nekoliko zaraženih do otvaranja sa stotinama pozitivnih na virus korona”.

Ovo je samo mali presjek onoga što građani, ne samo u BiH već i širom svijeta, slušaju svakog dana. Apsurdnost mjera u pojedinim slučajevima i slijepo praćenje situacije u pojedinim zemljama u borbi protiv Covida 19, dovelo je do drastičnog pogoršanja mentalnog stanja stanovništva. A tek smo na početku. Stanovništvo izbjegava posjete liječnicima, osim u hitnim slučajevima, što je već dovelo do porasta broja oboljelih od bolesti srca i krvih žile te onkoloških bolesti. U istoj ravni ako ne i više, je i mentalno zdravlje s obzirom na to da se veliki broj ne miri s činjenicom da ima zdravstvenih problema, već stanje poput anksioznosti ili depresije, pripisuje prolaznom stanju s kojim se može nositi.

7

Učesnici okruglog stola su:

Prof.dr. Lidija Pehar
➢ Prof.dr.Refik Ćatić
➢ Prof.dr. Nezir Halilović
➢ Prof.dr. Šuajb Solaković
➢ Doc.dr. Amer Ovčina
➢ Doc.dr. Amela Hajdarović
➢ Doc.dr. Anela Džananović
➢ Doc.dr. Belma Duvnjak
➢ Dr.sc. Edin Burkić
➢ Nihad Softić, MA

 6

Savjeti:

Živite dan po dan, a svaki od njih pokušajte maksimalno iskoristiti.

Borite se protiv negativnih osjećaja i nastojte se okružiti pozitivnim ljudima te izgraditi pozitivan stav koji će vam zasigurno biti od velike pomoći i dalje u životu.

Ne dozvoljavajmo da nas informacije iz okruženja oblikuju.

                                                         Kažu da je svaka kriza i prilika - oslobodite svoj kreativni potencijal.

 

5

3

9

8

stepsister teen rides.http://desivideos4k.com/ free videos wild latino anal pounding.xnx wet hairy pussy fisting massage with oil.